Reistips

Een paar tips & suggesties voor wie niet zo bekend is met het Verenigd Koninkrijk:

  • Links rijden – is echt geen enkel probleem voor 99,9% van de automobilisten. Het feit dat het wegennet ontworpen is voor linksrijders (zo kun je bijvoorbeeld nooit verkeerd een rotonde nemen), en er altijd wel Engelse automobilisten zijn die het ‘goede voorbeeld’ geven maakt dat je na een paar uur al niet anders gewend bent.
  • Wegennet – De wegen in Engeland zijn goed, doorgaans 4/6/8 of zelfs 10 baans, EN je komt geen tolwegen tegen! Ook de bewegwijzering is doorgaans logisch en duidelijk.
  • Engelse Pond (£) t.o.v. de Euro (€) – Engeland ligt niet in de Eurozone, dus moet je geld wisselen (of hier gewoon uit de automaat halen). De koers schommelt al jaren rond de €1.15 (voor £1.00), en dat maakt het Verenigd Koninkrijk al jaren een redelijk voordelige vakantiebestemming. Om je een idee te geven, een familieticket voor de attractieparken rond Mazzard Farm ligt rond de €30, en met z’n vieren uit eten kan al voor rond de €40. Een mandje in de winkel zal qua prijzen niet ver uit de buurt liggen van wat je in Nederland of België gewend zult zijn.
  • ‘Engels’ eten– het cliché is natuurlijk dat dit kwalitatief laag zou zijn. Dan nemen wij graag die illusie weg. Je kunt overal in Engeland heerlijk eten, met diverse invloeden om uit te kiezen (‘typisch Engels’, Frans, Italiaans, Aziatisch, Indiaas). Maar natuurlijk, net als overal, je hebt goede en slechte restaurants en pubs. Hier in Oost Devon is een groot aantal kwaliteitspubs en restaurants, waarbij voornamelijk gerechten worden geserveerd op basis van plaatselijke ingredienten.Denk er trouwens wel aan dat je in de pub je eten doorgaans aan de bar bestelt (het wordt wel op tafel geserveerd) en afrekent. Of als je denkt dat je nog meer zult bestellen (drinken, deserts), vraag dan of je een ‘tap’ kunt openen. Vaak zal men dan vragen of ze je credit kaart achter de bar mogen houden.
  • Stekkers – de stekkers in Engeland zijn anders, dus een adaptor is altijd handig. Wij hebben er ook een paar voor noodgevallen.
  • Diesel versus benzine – denk eraan dat diesel in Engeland duurder (!) is dan benzine. Benzineprijs ligt op niveau zoals dat ook in Nederland en België geldt.
  • Vakantie op meer dan één plek – laat ons weten als je hulp kunt gebruiken bij het zoeken naar een tweede of derde week elders in de streek (bijvoorbeeld Cornwall). Wij hebben een aardig beeld van de mogelijkheden.
  • Fooien – in restaurants wordt verwacht dat je ongeveer 10% als fooi geeft. In een pub geldt dat alleen als je helemaal bediend wordt. Als je aan de bar bestelt dan is het niet nodig. Mocht de service echt heel slecht zijn dan sta je natuurlijk helemaal in je recht geen, of een kleinere, fooi te geven.
  • Tijdsverschil – het is in Engeland een uur vroeger dan in Nederland en België
  • Historische Huizen en Tuinen – één van de attracties die veel mensen naar Engeland doet reizen zijn de historische huizen en tuinen van de National Trust. Mocht je denken daar veel naar toe te gaan tijdens je verblijf, dan is het vooraf aanschaffen van een 1 of 2 weken National Trust abonnement wellicht een goede investering. Bij twee a drie bezoeken heb je het terugverdiend. Zie ook onze speciale pagina hierover.

Verder nog vragen? Aarzel absoluut niet als je verder nog vragen hebt. We helpen graag!